Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Dům umění oslavil 13. května výročí

Publikováno: 11.5.2021

Dům umění už 95 let zdobí Ostravu krásnou architekturou a sbírkou umění od konce 15. století až do současnosti. Slavnostně byl otevřen 13. května 1926. V den jeho výročí Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) nabídne volný vstup na všechny výstavy a odpoledne i on-line program, který v 17 hodin zahájí vernisáž komorní výstavy Kresby ze sbírky Františka Jurečka v podání kurátorky Gabriely Pelikánové. V 18 hodin bude následovat netradiční a odlehčená on-line komentovaná prohlídka Domu umění s ředitelem Jiřím Jůzou.

„Dům umění byl v roce 1926 nejmodernějším muzeem umění u nás. Jeho puristický vzhled s velkými plochami cihlových stěn vychází z dobové atmosféry. Na svou dobu byl revoluční osvětlením, klimatizací i řešením výstavních sálů. Dodnes vyhovuje už mnohonásobně zpřísněným nárokům na vystavování uměleckých děl,“ uvádí Jiří Jůza, ředitel GVUO.

 

Stavbu iniciovali ostravští nadšenci

Za stavbou Domu umění v letech 1924–1926 stáli ostravští milovníci umění v čele s významným stavitelem Františkem Jurečkem, který velkou část své vlastní sbírky odkázal Spolku Domu umění. Významnou zásluhu měli také tehdejší starosta Jan Prokeš, ředitel Vítkovických kamenouhelných dolů a těžířstva Eduard Šebela a velkopodnikatel Jan Geisler. Společně s dalšími osobnostmi a ctitelem umění Aloisem Sprušilem založili v roce 1923 Spolek pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě, vysvětluje kurátorka Gabriela Pelikánová.

 

Dva vítězné návrhy

Spolek vypsal na podobu Domu umění veřejnou architektonickou soutěž v roce 1923. V porotě zasedali například architekti František Vahala a Bohuslav Fuchs, ale i historik umění Václav Vilém Štech. Z jednačtyřiceti prací získaly dva projekty druhou cenu. První cena udělena nebyla. V anonymní soutěži byl vybrán návrh Kamila Roškota označený písmeny SPQ a návrh dvojice architektů Františka Fialy a Vladimíra Wallenfelse se značkou červeného čtverce. Ke stavbě byl vybrán projekt s červeným čtvercem, který byl s drobnými úpravami realizován do dnešní podoby Domu umění.

 

Stavba za 2,5 milionu

Dům umění stojí na parcele o výměře 2 400 m2, kterou spolku darovalo město Ostrava. „Stavba trvala dvacet dva měsíců a kvůli sesedání půdy musela být realizována na železobetonové desce. I díky tomu se cena vyšplhala téměř na 2,5 milionu korun, což bylo o milion více, než bylo původně zamýšleno“ říká žeditel Jůza a dodává, že spolek získal finance na stavbu ze sbírek a od dárců, ale také z úvěru od Moravskoostravské spořitelny. Úvěr pak splácel z příjmů z pronájmu přednáškových prostor a z prodeje uměleckých děl.

 

Výstavní provoz

Dům umění byl otevřen 13. května 1926 stálou expozicí z Jurečkovy sbírky a První výstavou ze soukromých sbírek Ostravy, která trvala pouhých jedenáct dní. Během první výstavní dekády Domu umění se uskutečnilo devadesát devět výstav, které vidělo téměř devadesát tisíc návštěvníků. Na vstupném vybrali sto padesát tisíc korun a prodala se umělecká díla za více než 1,5 milionu korun.

 

Nedostatek výstavního prostoru od roku 1936

Už v roce 1936 při velké akvizici Domu umění první ředitel Alois Sprušil apeloval na nedostatek výstavních i depozitních prostor a nutnost přístavby. Plány na přístavbu se však nezrealizovaly a nedostatek prostor je v GVUO aktuální dodnes. „Situaci by mohla vyřešit přístavba takzvaného Bílého stínu, architektonického projektu Josefa Pleskota. V současné době má Dům umění jen 750 m2 určených pro výstavní účely. Díky přístavbě by stálé expozice získaly 2 150 m2 a krátkodobé výstavy 1 250 m2. V budově by vznikla řada víceúčelových sálů, místností pro výuku školáků, ateliéry, laboratoře i nový depozitář. Dům umění by se díky Bílému stínu stal bezbariérovým,“ vysvětluje Jůza.

Nová stavba bude propojena se současným Domem umění a stane se jeho bílým stínem. GVUO by tak získá nové prostory pro kanceláře a knihovnu, které jsou nyní umístěny v jiné budově na Poděbradově ulici. Spoluúčast na financování výstavby přislíbily statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Ministerstvo kultury České republiky.

 

On—line vernisáž i komentovaná prohlídka

GVUO nabídne v den výročí Domu umění volné vstupy na výstavy a on-line doprovodný program. „Chtěli jsme pořádat živé komentované prohlídky Domem umění. To nyní není možné, a tak jsme prohlídku natočili virtuálně. Zapojili se i mí kolegové a za to jim moc děkuji. Doufám, že se u ní pobavíte a dozvíte spoustu nových informací,“ uzavírá Jiří Jůza.

V 17 hodin se uskuteční on-line vernisáž výstavy Kresby ze sbírky Františka Jurečka, která představí 10 kreseb českých autorů z přelomu 19. a 20. století, jako je například Mikoláš Aleš, Max Švabinský, nebo Jan Preisler. Odlehčená on-line komentovaná prohlídka Domu umění s ředitelem galerie Jiřím Jůzou začne v 18 hodin. Obojí bude ke zhlédnutí na Facebooku a YouTube GVUO.

Dům umění, foto: archiv GVUOVýstava Jurečkovy sbírky, foto: archiv GVUODům umění, foto: Roman Polášek95 letPamětní deska, foto: Katarína JamriškováŠpanělští umělci Pařížské školy, foto: Roman PolášekVáclav Rodek, foto: Roman PolášekVizualizace Bílý stín a Dům umění


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO