Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

28. duben: 35. výročí znovuotevření DJM

Publikováno: 27.4.2021

Rok 1986 a premiéra Štěstí pro Annu

Před 35 lety – dne 28. dubna 1986 – bylo opět otevřeno Divadlo Jiřího Myrona. Rekonstrukce požárem zničeného kulturního stánku trvala dlouhých 10 let.

Divadlo vyhořelo v noci ze 6. na 7. prosince 1976 po představení muzikálu Švejk napsaného na motivy Haškova románu. Po rekonstrukci bylo prvním představením uvedení reprízy muzikálu Štěstí pro Annu. Ten byl napsán na motivy románu Ivana Olbrachta Anna Proletářka. Autorem je Petr Miller, dnes emeritní sólista souboru opereta/muzikál NDM.

Po požáru zbylo málo

Po požáru zbylo z původního divadla a jeho zázemí velmi málo: zničeny byly sály, jeviště, hlediště i šatny. Jeden ze členů souboru ostravské operety Josef Kobr řádění ohně sledoval. „Hoří Divadlo Jiřího Myrona – toto naléhavé volání, plné rozechvění, mne probudilo z hlubokého spánku. Vždyť jsem uléhal dost vyčerpán po roli Švejka, kterého jsem před několika hodinami na scéně Myronova divadla dohrál. Vyskočil jsem z postele a přesvědčil se na vlastní oči, že je to hrůzná pravda. Zlověstná zář požáru mi sevřela srdce bolestí. Bylo mi, jako bych ztrácel někoho milého a drahého,“ popsal tehdy své bezprostřední dojmy. Divadlo muselo být z velké většiny zbouráno až do úrovně terénu. Zůstala prakticky jen hlavní vstupní část s historickou fasádou.

Tři tisíce skleněných kroužků

Projekt nového divadla vypracoval architekt Ivo Klimeš ze Stavoprojektu Ostrava a stavbu realizoval Okresní stavební podnik Ostrava. Nový interiér foyer, hlediště i jeviště navrhl architekt Radim Ulman. „Foyer tak od té doby dominuje světelná plastika složená z 3000 skleněných kroužků, tu jsme zachovali i při nedávné velké rekonstrukci zázemí divadla,“ uvádí ředitel NDM Jiří Nekvasil.

V hledišti jsou od roku 1986 pohodlnější sedadla a nové je i uspořádání sálu: kukátkové divadlo s možností rozšířit jeviště i na prostor proscénia a bočních předscén či na zadní jeviště. Železná protipožární opona s polozrcadlovým efektem váží téměř 14 tun.

Velká rekonstrukce v letech 2018–2019 financovaná městem Ostrava vylepšila především zázemí, vybudováno bylo komorní Divadlo „12“ a připojeny byly i rohové sekce komplexu budov, kde dříve sídlily jiné služby a obchody. V komplexu je nová pasáž prodeje vstupenek, navazující kavárna a vedle Divadla „12“ je nový bar. Rohová sekce slouží Ateliéru pro divadelní vzdělávání při NDM. Fasáda se novou rekonstrukcí více přiblížila původnímu vzhledu Národního domu (první český kulturní stánek v Moravské Ostravě, v němž DJM sídlí, postaven byl 1894). Rekonstrukcí prošel slavnostní sál v prvním patře.

Na rekonstrukci čeká nejenom jeviště

Divadlo tam pořádá výstavy nebo společenská setkání, jiní pořadatelé využívají sál například ke koncertům. Na rekonstrukci ovšem stále čekají jeviště, veškerá jevištní technika a hlediště Divadla Jiřího Myrona. „Divadelní budova a její vybavení po 35 letech intenzívního užívání bez větších oprav dosluhuje, technologicky je vybavení na hranici životnosti a potřebuje zmodernizovat. Jeviště Divadla Jiřího Myrona je největším divadelním prostorem na Moravě a potřebuje v duchu 21. století zásadně vylepšit technické možnosti pro potřeby scén muzikálu, baletu i činohry,“ uzavírá ředitel NDM Nekvasil s tím, že divadlo už má připraven projekt.

 

28. duben: 35. výročí znovuotevření DJM28. duben: 35. výročí znovuotevření DJM28. duben: 35. výročí znovuotevření DJM


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO