Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Výstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATO

Publikováno: 21.4.2021

Černobílé fotografie zachycují mizející jatka

Ostravská městská galerie PLATO otevřela na své zahradě výstavu Lukáše Jasanského a Martina Poláka nazvanou Předácký kus zachycující mizení původního stavu bývalých městských jatek.

Umělci svou výstavu zachytili pomocí historického fotoaparátu. Série černobílých fotografií je volně přístupná veřejnosti od úterý do pátku od 11 do 15 hodin a zahajuje celoroční výstavní cyklus Ó a ach, krása, ruina a strach.

Lukáš Jasanský a Martin Polák tvoří více než třicet let fungující fotografický tandem. Právě tito etablovaní umělci zachytili přechodový stav, kdy se z ruin jatek stává trvalé sídlo ostravské galerie. Rekonstrukce památkově chráněného objektu začala v loňském roce a bude dokončena na jaře 2022.

Deskový fotoaparát neboli cestovní komora

Fotografové se rozhodli použít dřevěný, deskový fotoaparát ze začátku 20. století, tzv. cestovní komoru, která nabízí výrazně bohatší tonální stupnici šedých tonů, nejvyšší možnou ostrost a určuje velikost fotografie 18 x 24 cm. V kontrastu k nostalgickému vyznění černobílých fotografií v ruinách budovy instalovali jako první na stěnách jejich vlastní tvorbu. Tu zdokumentovali běžným způsobem 2. poloviny 19. století, odpovídající zhruba období vzniku jatek.

„Použít historickou fotografickou techniku se přímo nabízelo. S tím jsme se ale nespokojili a vydali jsme se náročnou cestou vytváření krátkodobé výstavy, která se zároveň stane pionýrským nebo též předáckým počinem v budoucím galerijním prostoru,“ vysvětlují autoři svůj záměr.

Přecenění fyzických schopností

Instalovat výstavu na stěnách, které přežily dlouhodobé zanedbání, se neukázalo jako snadné. „Po zahájení naší fotografické invaze do probíhající rekonstrukce jatek jsme pochopili, jak hrubě jsme přecenili své fyzické schopnosti i psychickou odolnost. V duchu architektonických počítačových vizualizací jsme do výšky přitloukali rozměrné fotopapíry na ovšem reálné a drolící se stěny mnohdy zkrápěné deštěm, který proměnil zem v neschůdnou blátivou břeť. Do ní pak byly větrem strhávány naše drahocenné zvětšeniny, často dříve, než bylo v našich silách provést dokumentační snímek např. clonou f/64,“ popisuje fotograf Martin Polák.

Zahrada s výhledem na jatka

 Výstavu pod kurátorským vedením Edith Jeřábkové umístil její architekt Dominik Lang na zastřešenou zahradu s výhledem na jatka a fotografie instaloval do dřevěných vitrín, které jsou zhotoveny ze stavebních desek. Výstava je pohyblivá struktura a po dobu jejího trvání bude putovat prostory PLATO. Fotografický cyklus zároveň zahajuje I. obraz s názvem Proměna výstavního cyklu Ó a ach, krása, ruina a strach zabývajícího se problematikou ruin.

Výstava Předácký kus trvá do 29. srpna. Je možno ji navštívit v upravené otevírací době od úterý do pátku od 11 do 15 hodin. Vstup je volný. Boční vchod do zahrady PLATO se nachází z ulice Janáčkova (naproti jatek).

Výstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATOVýstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka na zahradě PLATO


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO