Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Krysař, Nepřítel lidu i Slepá skvrna

Publikováno: 9.5.2024

Ekologie, hledání identity, rozdělená společnost a rodinné vztahy. Dva tituly známé a dva neznámé. V sezóně 24/25 uvede Divadlo Petra Bezruče pod uměleckým vedením Jana Holce Ibsenovo drama Nepřítel lidu, adaptaci novely Viktora Dyka Krysař a v českých premiérách řecké drama Janise Mavritsakise Slepá skvrna a hru kanadského dramatika Jordana Tannahilla s názvem Pozdě příchozí.

 

Každá hra má svá pravidla

Prvním titulem v nové sezóně u Bezručů bude současné řecké drama o nástrahách tohoto světa Slepá skvrna. Mladá Evropanka Niki si pluje na vlnách svých životních úspěchů. Nečekaně však narazí a čelí osobnímu ztroskotání. Ve společnosti rozdělené na vítěze a poražené se najednou ocitla na druhé straně. Přizná si, že potřebuje pomoc? Jak překlenout dotčenou hrdost a najít nové cesty?

Autorem hry je Janis Mavritsakis, režie se ujme Klára Vosecká: „Ve hře Slepá skvrna mě oslovilo téma sociální izolace a odcizení v moderní společnosti. Individualismus nahrazující smýšlení o společnosti jako komunitě, o niž je potřeba pečovat, je symptomatickou součástí naší doby. Navíc se jedná o řeckou tragédii – byť současnou, což dodává textu duchovní rozměr a možnost ponořit se do mytologie příběhu všedního dne,“ říká o hře režisérka.

 

Jaká je cena pravdy?

Počátkem roku 2025 se mohou diváci těšit na slavné drama Henrika Ibsena Nepřítel lidu, a to v novém bezručáckém hávu a v režii uměleckého šéfa Jana Holce. Doktor Stockmann tvrdí, že léčivé prameny v nových městských lázních jsou ve skutečnosti zdraví škodlivé. Vodu infikovala bakterie a celý systém potrubí bude třeba vyměnit. Kdo to však zaplatí? A kdo nahradí ušlý zisk? Chce nás doktor léčit, nebo pohřbít? Je s námi, nebo proti nám? Problémy mají jasnou příčinu i jasné řešení, přesto se nedokážeme hnout z místa. Jsme ochotni omezit osobní komfort v boji za životní prostředí a společné dobro?

 

Krysy útočí

Přichází krysař, aby město zbavil problému. Obyvatelé mu otevírají městské brány, ne však dveře do bohabojných a uspořádaných rodin. Poděkovat za služby ano, ale co nejdřív se rozloučit. Je potřeba si držet odstup a být na pozoru. Jeho jinakost je hrozivá a nebezpečná. Krysař je klenotem české literatury vycházející ze staré saské legendy, který dnes nabízí možnost zabývat se tématem identity, našich strachů, předsudků, otevřenosti či schopnosti naslouchat,“ uvádí k třetímu titulu sezóny dramaturg Peter Galdík. Adaptace a režie slavné novely Viktora Dyka Krysař se chopí režisérka Daniela Špinar.

 

Je těžší být rodič, či dítě?

Poslední novinkou sezóny bude text kanadského autora žijícího v Londýně Jordana Tannahilla s názvem Pozdě příchozí. Rodiče viníka a rodiče oběti školní šikany se setkají, aby společně našli odpovědi na otázky, které doposud unikaly jejich pozornosti. Jak se dostali až sem? Známe svět, ve kterém vyrůstají dnešní teenageři? A nestvořili jsme ho my dospělí? „Hra současného kanadského dramatika je sondou do tématu identity mladých lidí, duševního zdraví, nástrah sociálních sítí a generační propasti. Otevírá oči a srdce dřív, než je pozdě,“ dodává režisér inscenace Jan Holec.

Krysař, Nepřítel lidu i Slepá skvrnaKrysař, Nepřítel lidu i Slepá skvrnaKrysař, Nepřítel lidu i Slepá skvrna


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO