Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

1. máj v Zoo Ostrava

Publikováno: 30.4.2024

Sváteční středa 1. května bude v Zoo Ostrava zasvěcena Vietnamu. Ovšem ne tak úplně. „V areálu zoo mohou také zamilované páry využít některý z rozkvetlých stromů k prvomájovému políbení,“ zve mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Program v ostravské zoologické zahradě bude probíhat od 9 do 16 hodin. Aktivity pro malé i velké návštěvníky, které pracovníci zoo připravili ve spolupráci se třemi moravskoslezskými školami (ZŠ Bohumín-Záblatí, ZŠ Školská Karviná a ZŠ a MŠ Raškovice), budou zaměřeny na představení unikátní a zároveň ohrožené přírody Vietnamu, a to v rámci nové ochranářské kampaně vyhlášené Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií (EAZA) nazvané Vietnamazing.

 

Ztráta prostředí i pytláctví

„Cílem kampaně, která potrvá dva roky (2024–2025), je představit návštěvníkům unikátní biologickou rozmanitost vietnamské přírody a význam zoologických zahrad při záchraně ohrožených druhů. Vietnamská příroda se vyznačuje velkým množstvích endemických druhů, které se nevyskytují nikde jinde na světě. Proto je třeba tyto unikáty chránit před úplným vymizením z planety,“ konstatuje Nováková.

Středeční akce v Zoo Ostrava představí lidem mimo jiné devět vlajkových druhů kampaně a zároveň devět záchranných projektů věnovaných právě těmto druhům. Všechny druhy ohrožuje zejména ztráta přirozeného prostředí a pytláctví. Jedná se o druhy jako gibon bělolící, bažant Edwardsův, želva annamská, vietnamský poddruh krokodýlovce čínského a další.Všechnyčtyři zmíněné druhy Zoo Ostrava úspěšně chová a během akce se s nimi budou moci návštěvníci blíže seznámit.

 

Kvíz i krmení gibonů

V areálu bude několik tematických zastavení, kde se lidé dozví zajímavosti o vybraných vietnamských druzích, zájemci si budou moci v průběhu prohlídky zoo vyplnit jednoduchý kvíz. V 10:30 hodin proběhne i mimořádné komentované krmení gibonů v expozici Vadtha ni – Chrám gibonů. Jedno ze zastavení bude i ve výukovém centru, kde si mohou děti vyrobit malý suvenýr a dospělí mezitím zhlédnout krátký film o ochraně vzácných primátů langurů Delacourových ve Vietnamu.

Rozkvetlé stromy v Zoo Ostrava, foto - M. Vlčková


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO